
Dýňová semínka – přírodní zásobárna zinku a železa
V lidovém léčitelství se odnepaměti používala hlavně dýňová semena. Jsou totiž v našich podmínkách prakticky jediným zdrojem většího množství zinku a bez něho je celá řada nemocí prakticky neléčitelná. Semena obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a olejovou a další.
Ze semen se lisuje kvalitní olej, který pomáhá při obnově energie, dodává tělu potřebné živiny, zlepšuje kvalitu zubů, pokožky, nehtů i vlasů a pozitivně ovlivňuje trávicí trakt. Je velmi lehce stravitelný a také působí mírně projímavě.
Čistý dýňový olej má velmi dobrý vliv na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu a působí protizánětlivě. Jeho užívání rovněž zmírňuje močové infekce, kožní neduhy, alergie, astma, urychluje průběh nemocí i následnou rekonvalescenci. Vědecké výzkumy potvrdily, že pravidelná konzumace dýňového oleje je i protinádorovou prevencí.
Mezi nejoblíbenější odrůdu dýně patří Hokkaidó. Má sytou sladkou chuť a nádhernou barvu. Obsahuje provitamin A - beta-karoten, vitamin E, C, z minerálních látek má velké množství draslíku. Výborně pomáhá při čištění organismu, dále se používá při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny, je tedy vynikající pro diabetiky. Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahuje dužina této dýně zvláštní látky s preventivně proti nádorovým účinkem. Podle provedených studií postačí denní konzumace 100 gramů dýňové dužiny (po delší dobu) k tomu, aby až třikrát poklesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění, zejména rakoviny plic a prostaty.
Jestliže nejsme milovníky chroupání semínek, můžeme si koupit v obchodech se zdravou výživou vylisovaný dýňový olej a užívat jednu lžičku denně. Pro dobré vstřebání zinku do organismu potřebujeme ještě vitamin A, ten obsahuje v přírodní formě a ve velkém množství rakytník řešetlákový. Ten si můžeme vypěstovat nebo koupit ve formě čaje, sirupu či šťávy.
Masáže i nápoj pro maminky
Dýňový olej je úžasným masážním prostředkem. Osvědčil se především u dětí, při křečích způsobených nadýmáním.Masáž bychom měli provádět v teplé místnosti a nesmíme si zapomenout pořádně prohřát dlaně o sebe.
Olej naneseme na ruce a ty pak položíme na oblast pravé kyčelní kosti a provádíme malé, jemné a krouživé pohyby nahoru až po žeberní oblouk. Potom masírujeme dolů směrem k levé kyčelní kosti. Hladíme kruh po kruhu, vždy na začátku nového kruhu na několik vteřin s lehkým tlakem a pak masírujeme plynulým pohybem dál. Masáž několikrát opakujeme.
Ze semen této dýně se dá uvařit velmi posilující nápoj, který se doporučuje hlavně ženám těsně před a po porodu. Dvě lžíce semen lehce nasucho opražíme, přelijeme 0,5 litrem vroucí vody, vaříme 30 minut, poté scedíme a nápoj je hotový. Pro maximální účinek by ho žena měla pít po dobu 7 dnů.
Dýňová kosmetika
Dužinu i semena této zeleniny můžeme s úspěchem uplatnit i v kosmetice. Dýňový olej obvykle aplikuje k zábalům proti padání vlasů či k potírání nehtových lůžek při štěpení a lámavosti nehtů. Tento olej působí velmi blahodárně na pokožku, zklidňuje ji, zjemňuje, hydratuje a zvláčňuje.
Hydratující pleťová maska:
Jednu polévkovou lžíci najemno nastrouhané dýně smícháme s 2 lžícemi zakysané smetany a 1 lžičkou citronové šťávy. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut účinkovat. Poté umyjeme.
Maska ze semen dýně:
Semenná maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. Potřebujeme 2 polévkové lžíce mletých dýňových semen, 1 - 2 lžíce smetany. Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme.
Výživná semínková maska:
Potřebujeme 1 hrst dýňových semínek, 1 čajovou lžičku mandlového oleje, 1 čajovou lžičku tekutého medu. Semínka rozmixujeme, pak je smícháme s olejem a medem. Vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit.
Pasta na odstraňování pih:
Dvě polévkové lžíce mletých dýňových semen smícháme s 1 lžičkou mandlového oleje, umícháme pastu a tu naneseme na pihy. Po 30 minutách působení ji dobře spláchneme vodou.
Dýně v kuchyni
Tip: Nastrouhanou dýni můžete přidat i k zelenině pod svíčkovou omáčku. Díky ní má omáčka nádhernou barvu a velmi zajímavou chuť.
Dýňová semínka mají příjemnou oříškovou chuť. Jestliže je nasucho opražíme na pánvi, získají výraznější chuť i vůni. Pak s nimi můžeme výborně dochutit saláty, těstoviny, rýži, omáčky. Když je nadrobno nasekáme, dají se použít místo oříšků či mandlí nebo společně s nimi do moučníků, pečiva či dezertů. Nebo je můžeme chroupat jen tak.
Podzimní koktejl:
Potřebujeme kousek dýně, 1 jablko, 1 hrušku, 2 mrkve. Zeleninu očistíme, jablko a hrušku zbavíme jádřinců, pak vše dáme do odšťavňovače, hotovou šťávu ještě přecedíme přes plastové sítko a můžeme servírovat!
Dýňová princezna:
Potřebujeme 1 malou dýni Hokkaidó, 1 malou cuketu, 1 dl vody, 1 lžičku citronové šťávy, 2 lžičky agáve sirupu, špetku mořské soli. Zeleninu a ostatní přísady rozmixujeme, pak vše přecedíme přes plastové sítko. Hotový nápoj nalijeme do vychlazených sklenic.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/dyne-a-zdravi-0cu-/zdravi.aspx?c=A121008_162355_zdravi_pet