Informace o tom, že naše snídaně, oběd a večeře ovlivňují náš zdravotní stav, jsme v posledních letech slyšeli už asi všichni. Rady na toto téma si ale většinou odporují, jednou je to či ono zdravé, podruhé nám právě toto škodí. Cílem reklamy na potraviny je spíše prodat zboží než zlepšit zdraví lidí. Čemu tedy máme věřit a proč?
Nejlepší je zřejmě získat fakta o zdravé stravě z publikací, které zpracovávají zároveň renomovaní odborníci ve výživě i lékaři v dlouholetých výzkumech na velikém vzorku populace.
Takovou knihou je největší dietologická studie všech dob, Čínská studie profesora T. Colina Campbella, které se už ve světě prodalo 1 500 000 výtisků. V Americe byla vyhlášena knihou roku 2006. Její význam dokládá i to, že bývalý nejmocnější muž planety, prezident Bill Clinton si podle jejích zásad úspěšně vyléčil své zdravotní problémy se srdcem, když mu před tím zásadně nepomohla ani špičková lékařská péče.
Že jsou informace důležité a užitečné i pro naše zdraví svědčí to, že pro velký úspěch v České republice Čínská studie nyní vychází v nakladatelství Svítání již pošesté.
Máme jíst hodně masa, vajec a mléčných výrobků, nebo je pro nás lepší rostlinná strava? Měli bychom tělu dodávat vitaminy a které? Jsou zdravé doplňky stravy, tolik protežované všemi sdělovacími prostředky? Existuje účinná a levná cesta, jak se vyhnout určitým nemocem či jak je zastavit?
Toto jsou hlavní otázky, na které ČS nabízí odpovědi podložené řadou důkazů.
Ze srozumitelně a čtivě napsaných výkladů doplněných mnoha tabulkami, grafy a fotografiemi si nejen lékaři či odborníci na zdravou výživu, ale i všichni ostatní čtenáři utvoří sami správnou představu o tom, proč bychom měli jíst určitá jídla a proč se máme jiným raději zdaleka vyhnout. Kromě samotných výsledků výzkumů obsahuje kniha čtivé popisy a rozbory teoretických úvah, pokusů ve zkumavkách a na zvířatech, výsledky jejich ověřování na Američanech a vše, co předcházelo Čínské studii a souvisí s ní, včetně pohledu na přístup představitelů potravinářského a farmaceutického průmyslu k našemu zdraví.
Věděli jste např., že v pořadí třetí nejčastější příčinou úmrtí ve Spojených státech je léčebná péče? Že děti zařazené v tomto výzkumu (v ČS), které trpí rakovinou jater, pocházejí z nejlépe vyživovaných, nejbohatších rodin a že to souvisí s množstvím konzumovaných živočišných bílkovin? Výzkum jednoznačně prokázal, že strava s nízkým obsahem těchto bílkovin omezuje vznik a růst nádorů. Důkazy shromážděné v této knize desítkami vědců z celého světa ukazují, jaká strava je účinná při prevenci a léčbě nejen výše vyjmenovaných nemocí, ale i u šedého zákalu, makulární degenerace u kognitivních dysfunkcí, roztroušené sklerózy, osteoporózy a dalších nemocí.
Proti výše vyjmenovaným nemocem jednoznačně působí jednoduchá přírodní rostlinná strava. Je prokazatelně prospěšná. Přesto v tzv. rozvinutých zemích nadále konzumujeme stravu jinou, zjevně našemu zdraví škodící. Umíme se poučit?
Mamutí čínská studie přináší odpověďInformace v knize Čínská studie nám pomohou uchovat si anebo alespoň zlepšit si své zdraví, tělesnou kondici i duševní schopnosti. Dozvíme se, jak sami můžeme ovlivnit délku svého pobytu na světě, jak zařídit, abychom my a naši blízcí byli zdraví a rozumní až do konce našeho života.
Více na www.svitani.eu, objednávky emailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Zpracovala Dr. Nora Chvojková