Většina lidí v dospělosti přijímá ve své stravě oficiálně doporučovaných 45-65 % energie ve formě sacharidů, 20-35 % tuků a 10-35 % bílkovin. Je to smutné, neboť tak nejenže jdou, ale přímo letí do náruče chronických nemocí. Snížit riziko rakoviny, onemocnění srdce, cukrovky a obezity lze jedině tak, že změníme svou stravu.
Toto je základní informace a výzva Čínské studie (dále ČS) T. Collina Campbella Ph.D., knihy, jež se stala v USA „Knihou roku“. Ve světě se jí prodalo již 1 500 000 výtisků a její význam dokládá mimo jiné i to, že bývalý prezident USA B. Clinton si podle jejích zásad u autora knihy dr. Campbella úspěšně vyléčil své problémy se srdcem, když mu před tím zásadně nepomohla špičková lékařská péče.
Čínská studie nabízí čtenářům laikům i odborné veřejnosti obrovské množství ve výzkumech ověřených poznatků a doporučení o tom, jak se správně stravovat. Podle výzkumů popsaných v ČS je výživa hlavní příčinou nemocí a správná výživa může nemoc zastavit či může zabránit jejímu vzniku prostřednictvím společného působení mnoha živin a dalších látek nacházejících se v potravinách.
Čínská studie je nejrozsáhlejší dietologická studie v historii. Stovky specialistů pod vedením Američana Dr. Campbella po dobu 20 let porovnávaly stravu, životní styl, projevy a znaky nemocí obyvatelstva v 65 správních oblastech 24 různých provincií Číny (z 27) a zkoumaly jejich vzájemné vztahy. Ve 25 vybraných laboratořích šesti zemí čtyř světadílů byly provedeny analýzy obrovského množství získaných krevních vzorků krve, moči a potravin. Studie navázala na teorie a následné výzkumy ve zkumavkách a na zvířatech prováděné v USA, ověřené pak na Američanech.
Čínská studie studovala stravovací režimy, které byly bohaté na rostlinné zdroje. Tím se liší od ostatních obdobných studií prováděných na jedincích ze západních zemí, jež vždy zkoumaly stravovací režimy bohaté na živočišné zdroje. Téměř všechny dosavadní dietologické studie byly prováděny na lidech konzumujících bohatou západní stravu, což platí i v případě vegetariánů, neboť 90 % vegetariánů jí velké množství sýrů, mléka a vajec a velká skupina vegetariánů se živí drůbeží a rybami. V Americe získává jedinec 15-17 % všech kalorií prostřednictvím bílkovin a z nich je až 80% ve formě živočišných bílkovin. Na čínském venkově se konzumuje méně bílkovin, 9-10 % všech kalorií, a z nich pochází z živočišných zdrojů jen 10%.

Důkazy uváděné v knize např. ukazují, že příjem živočišných bílkovin z potravy už v rozmezí 10-20 % je spojen s mnoha různými zdravotními problémy. Strava s vyšším podílem těchto bílkovin zvýší koncentrace krevního cholesterolu a zvýší i riziko vzniku aterosklerózy, rakoviny, osteoporózy, Alzheimerovy choroby, ledvinových kamenů a dalších chronických onemocnění.
Zřejmě nejšťastnější zjištění, které autor knihy ve výzkumech týkajících se výživy nalezl, je, že dobrá strava je strava jednoduchá a že získat zdraví je rovněž jednoduché.
Lze to shrnout do jedné věty: jezme přírodní rostlinnou stravu a omezme konzumaci upravovaných jídel, soli a tuků.
Autor v knize ostře kritizuje funkcionáře potravinářského a farmaceutického průmyslu, vládu i tzv. akademické poradce, popisuje vlastní smutné zážitky ze setkání s těmi, kteří nemají zájem na zlepšení zdravotního stavu lidí, ale zajímají se jen o vlastní obohacování. Kniha je velmi čtivá a zajímavá i v pasážích, kdy se dr. Campbell věnuje vzpomínkám na svou životní pouť, na své úspěchy i neúspěchy.
Chceme-li tedy zjistit, jak a proč se správně stravovat, která je ta dobrá, jednoduchá strava, jak můžeme „vypnout rakovinu“, které bílkoviny v jakém množství jsou ty, jež svědčí našemu zdraví, přečtěme si Čínskou studii. Nyní opět vychází v ČR v nakladatelství Svítání.
Více na www.svitani.eu, objednávky emailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Zpracovala Dr. Nora Chvojková